De afgelopen weken verschenen de eerste drie delen van mijn blog met tips om te voorkomen dat je overspannen raakt. Deze keer het vierde en laatste deel.

12 tips om niet overspannen te raken:

  1. Hou je energie in balans
  2. Niet piekeren
  3. Focus op positieve dingen en successen
  4. Bewaak je grenzen
  5. Houd zelf de regie
  6. Pauzemomenten
  7. Perfectionisme is niet perfect
  8. Luister naar je lichaam
  9. Beweging en frisse lucht

10. Bewustwording
Wie ben ik? Hoe zit ik in elkaar? Welke patronen heb ik en helpen die me nog? Past mijn werk bij wie ik wil zijn, ben ik er nog gelukkig mee? Bewustwording is de eerste stap. Voel maar, wees je maar bewust van wat je doet, hoe je het doet en wat het je geeft. Want dan heb je een keuze of je het zo wilt houden of dat je je beter zou voelen door iets op een andere manier te gaan doen. Belangrijk daarbij is dat je mild naar jezelf mag kijken. Hoe je ook in elkaar zit, je mag er zijn en bent goed zoals je bent!

11. Onderzoek de invloed van je familiesysteem
Werk je al je hele leven heel hard? Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven? En wil je dat veranderen maar lukt het je maar niet? Het zou goed kunnen dat dit te maken heeft met patronen in de familie waarin je bent opgegroeid. Dat je, door dit zo te doen, op een diepe laag loyaal bent aan je familiesysteem of aan iemand uit je systeem. Het is echt de moeite waard om dit te onderzoeken, zodat je deze onbewuste banden gaat herkennen en helen en daarmee vrijheid krijgt om het anders te doen.

12. Je hoeft het niet alleen te doen
Blijf niet te lang in je eentje piekeren. Voel je dat het niet goed met je gaat? Vraag hulp! Ga praten met je partner, een vriend (in) of een familielid. Of ga naar je huisarts of een coach. Hoe eerder je hulp vraagt, hoe beter. Hulp vragen is geen teken van zwakte, het is juist heel sterk als je de regie houdt en niet afwacht tot het helemaal niet meer gaat. Je hoeft het niet alleen te doen!

Deze 12 tips helpen mij als ik toch weer in m’n valkuilen stap. Ik hoop dat je er wat aan hebt, zodat je op tijd kunt bijsturen en gezond kunt blijven. Heb je vragen of wil je gewoon even klankborden? Neem gerust contact met me op.

Benieuwd naar de delen 1,2 en 3 van dit blog? Je vindt ze hier:

Ik wil niet overspannen raken – Deel 1

Ik wil niet overspannen raken – Deel 2

Ik wil niet overspannen raken – Deel 3

Share This
X