Blog in vier delen

Mädchen am Strand

4. Bewaak je grenzen. Doet iemand een beroep op jou? Voel dan goed of het voor jou echt ok is om hier ja op te zeggen. Voelt het niet goed? Geef dan je grenzen aan en zeg, op een vriendelijke manier, nee en biedt een alternatief. De kans is groot dat anderen jouw grens gewoon accepteren. En als je een volgende keer wel volmondig ja kan zeggen, zal het je minder energie kosten. Door goed je grenzen te voelen en aan te geven zorg je ervoor dat een ‘JA’ voor een ander, niet een ‘NEE’ voor jezelf betekent.

5. Houd zelf de regie. De maanden voordat ik overspannen raakte, voelde ik wel dat de situatie niet meer goed voor me was, maar ik zag geen mogelijkheden om het te veranderen. Ik ben daarom doorgegaan tot het écht niet meer ging. De coaching die ik toen kreeg heeft me geholpen te zien welke keuzes ik had. Ik leerde om zelf de regie te houden. En ik leerde dat er altijd een mogelijkheid is om de situatie te veranderen. Soms iets kleins, soms iets rigoureus. Je hebt een keuze. Zorg dat je zelf aan het roer van je eigen leven blijft staan.

6. Pauzemomenten. Neem een paar keer per dag 1 minuut de tijd om te voelen hoe het op dat moment met je gaat. Zit je echt op je stoel of zit je op het puntje? Zit je ademhaling hoog of adem je met je buik? Voel je je voeten, sta je stevig op de grond? Neem even de tijd om echt te gaan zitten. Breng je ademhaling naar je buik, Dit kan door bewust je buik bij je ademhaling te betrekken en bijvoorbeeld meer tijd te nemen voor de uitademing. Zorg dat je met je voeten goed contact maakt met de grond. Dit kan bijvoorbeeld door je tenen te bewegen of zachtjes te stampen.
Het is handig om op vaste momenten per dag zo’n pauzemoment te nemen. Bijvoorbeeld als je in de trein zit, als je gaat eten of als je naar het toilet gaat.

Volgende week deel drie van dit Blog, dat gaat onder andere over perfectionisme.

Klik hier voor deel 1 van dit Blog. Dat gaat over energiebalans, piekerhalfuur en positieve gedachten.

Share This
X