Blog in vier delen – Deel 1

Stel, je hebt een drukke baan, zorgt voor (jonge) kinderen en bent daarnaast ook nog partner, dochter/ zoon en vriend(in). Het is best een klus om dit allemaal te combineren. Hoe zorg je dat het leuk blijft? En dat je het volhoudt?
De afgelopen periode namen een aantal mensen contact met mij op omdat ze willen voorkomen overspannen te raken. Moedig en pro-actief van ze, om zelf de regie te houden en hiervoor hulp te zoeken. Het inspireerde mij om een blog te schrijven met daarin twaalf tips om te voorkomen dat je burn out of overspannen raakt. Het is een blog in vier delen geworden. Deze week deel één met tips over energiebalans, het piekerhalfuur en focus op positieve dingen.

  1. Hou je energie in balans.
    Onderzoek welke activiteiten je energie kosten en welke je energie geven. Je kunt bijvoorbeeld merken dat iets je energie geeft als je er blij van wordt, de tijd heel snel voorbij gaat en je nadertijd nog een energiek gevoel hebt. Om te voorkomen dat je energievoorraad te laag wordt, is het belangrijk dat je elke dag naast energie-nemers ook energie-gevers hebt. Kijk eens in je agenda naar vorige week. Van welke activiteiten kreeg je energie? En welke activiteiten kostten vooral energie? Heb je genoeg dingen gedaan die je energie geven? Misschien heb je op dit moment alleen maar activiteiten die je energie kosten. En vind je het moeilijk om te bedenken waar je energie van krijgt. Je zou dan eens kunnen denken aan de hobby’s die je als kind had. Probeer eens uit of die je ook nu weer plezier geven. Hield je van schilderen? Koop dan wat verf en kwasten en ga van start. Je doet het voor jezelf, het hoeft niet mooi of perfect te worden. Misschien hield je van hockey of van zingen? Kijk eens of je je kunt aansluiten bij trimhockey of een koor bij jou in de buurt.Mädchen am Strand
  2. Niet piekeren.
    Van piekeren ga je je niet beter voelen, het geeft alleen maar veel focus op wat niet goed gaat en dus meer spanning. Maak je je zorgen over dingen waar je invloed op hebt? Maak dan een plan hoe je het gaat aanpakken en zet de eerste stap. Maak je je zorgen over dingen waar je geen invloed op hebt? Dit helpt je niet, want je kunt het niet veranderen. Maar het is best moeilijk zijn om hiermee te stoppen. Merk je dat je regelmatig aan het piekeren bent? Schrijf dan, als je gaat piekeren, kort het onderwerp op en ga verder met andere dingen. Aan het begin van de avond houd je een piekerhalfuur. Dit is een half uur waarin je onbeperkt mag piekeren. Je doet niets anders dan piekeren en blijft dat precies een half uur doen. De rest van de dag pieker je niet, je bewaart alles voor je piekerhalfuur. Na 2 weken evalueer je hoe het je bevalt en of het je helpt.
  3. Focus op de positieve dingen en de successen die je hebt bereikt.
    Piekeren geeft meer spanning, denken aan dingen die goed zijn gegaan geeft je meer geluksgevoel. Hoe train je jezelf hierin? Dit kun je bijvoorbeeld doen door een notitieboekje naast je bed te leggen en elke avond voordat je gaat slapen de dag nog eens door te nemen en 3 dingen op te schrijven die goed zijn gegaan. Bijvoorbeeld iets waar je tegenop zag en dat je toch hebt gedaan, het goede gesprek dat je met je kind hebt gehad of die opdracht die ruim voor de deadline is ingeleverd. Je zult zien dat je je focus hierdoor gaat verleggen.

Volgende week ontvang je de volgende drie tips via twitter, Facebook en mijn site levensecht.nl. Ik vertel je dan onder andere meer over je grenzen aangeven.

Update: Deel 2 is verschenen. Klik hier om het te lezen.

Share This
X