Mädchen am Strand

Deze week het derde deel van mijn blog met 12 tips om niet overspannen te raken. De vorige keren ging het onder andere over grenzen stellen en je energiebalans.

7. Perfectionisme is niet perfect. 
Ben jij pas tevreden als alles tot in de puntjes geregeld is? Als er helemaal niets meer op je werk aan te merken is? Het is een mooie kwaliteit om flink te kunnen doorzetten om tot het beste resultaat te komen. De valkuil is dan vaak wel dat het je veel extra tijd en energie kost om iets af te maken. Je bent niet snel tevreden over wat je doet en blijft doorgaan om aan je eigen hoge norm te kunnen voldoen. Word je er echt zelf gelukkiger van? Of is gewoon goed ook goed genoeg? En doe je dit echt voor jezelf of ook een beetje voor je leidinggevende, je collega’s, je familie? Omdat je denkt dat je dan pas waardering zult krijgen? Je kunt jezelf helpen door, als je merkt dat je in perfectionisme schiet, tegen jezelf te zeggen: ” Zoals ik ben, ben ik goed genoeg”. Je kunt dit ook op een papiertje schrijven en ergens ophangen waar je het vaak ziet.

8. Luister naar je lichaam.
Ook als je denkt dat je het nog best een tijd vol kunt houden, kan je lichaam je al andere signalen geven. Als je vooral vanuit je hoofd leeft, ben je waarschijnlijk niet gewend om naar deze signalen te luisteren. Word je moe wakker? Gaat je verkoudheid maar niet over? Zit je ademhaling steeds hoog, is het moeilijk om vanuit je buik adem te halen? Misschien gebeurt er zelfs iets waardoor je verplicht rustiger aan moet doen, bijvoorbeeld doordat je een teen zo hard stoot dat je even niet meer kunt lopen. Dit zijn signalen waar je alert op moet zijn. Ga naar je huisarts, blijf niet doen alsof er niets aan de hand is.

9. Beweging en frisse lucht.
Kom in beweging, liefst in de buitenlucht. Sporten is heel goed. Door de fysieke inspanning stoppen de gedachten in je hoofd. Je focus gaat naar het sporten. Ook een wandeling in de buitenlucht heeft al veel effect. Het zonlicht geeft je energie en de wind kan je hoofd letterlijk opfrissen. Je voelt je lichter en energieker. Ga wandelen in je lunchpauze of loop ’s avonds een rondje met een vriend(in). Bijkletsen en lichaamsbeweging in één!

Volgende week volgt het laatste deel, dat gaat onder andere over het belang van zelfkennis.

Benieuwd naar de vorige twee delen van deze blog?
Kijk hier voor Deel 1
Over Hou je energie in balans, Niet piekeren en Focus op positieve dingen.
Kijk hier voor Deel 2
Over Bewaak je grenzen, Houd zelf de regie en Pauzemomenten.

Share This
X