Jouw plek is alleen voor jou
“Plek? Heb ik een plek?” Ik hoor het je denken. Het antwoord is ja. Iedereen heeft een plek. Daarmee bedoel ik dat iedereen er bij hoort en het recht heeft om gezien en erkend te worden. Dit is een van de basisprincipes van familieopstellingen. Als iedereen op zijn eigen plek staat is dat voor alle leden van het familiesysteem het beste, het geeft balans en rust voor iedereen.
Hoe is dat in jouw familie?
Waar sta jij?
Alle leden van je familie horen er dus bij. Iedereen heeft een plek. Maar op welke plek sta jij dan? Systemisch gezien is jouw plek naast je eventuele broers en zussen, waarbij je ouders achter je staan en je grootouders weer achter je ouders. Als je op je eigen plek staat ben je het meest in je eigen kracht. Door allerlei oorzaken kan het zijn dat je, onbewust, van je eigen plek bent afgegaan. Misschien gedraag je je als het oudste kind, bijvoorbeeld door veel verantwoordelijkheid te nemen, maar ben je dat eigenlijk niet? Het steeds nemen van de verantwoordelijkheid zal je dan extra energie kosten. Of bemiddel(de) je tussen je ouders waardoor je tussen hen in bent gaan staan?
Herken je deze plek?
Stel dat je inderdaad bemiddelde tussen je ouders. Misschien herken je dat je als volwassene ook steeds weer in situaties komt waarin je tussen twee partijen komt te staan en gaat bemiddelen. Het is als het ware je automatische reactie en op de een of andere manier kom je er steeds weer in terecht. Het is een onbewust patroon.
Bij een familieopstelling wordt snel duidelijk op welke plek je staat en hoe het daar is. Tijdens de opstelling kom je op je eigen plek. Waardoor jij in je kracht komt, je familie in balans kan komen en onbewuste patronen kunnen veranderen.
De eerstvolgende avond Familieopstellingen is op maandag 11 september. Je kunt dan je eigen vraag of thema opstellen. Of komen kijken naar en representeren in de opstelling van anderen. Meld je nu aan!