Over eten

Mijn lieve oma had vroeger altijd veel eten in huis. De voorraadkast was vol en op verjaardagen waren er heel veel hapjes. Het was nooit op. Ook bij mijn moeder staat bij een feestje of bezoekje veel eten op tafel en ook ik twijfel altijd of er wel genoeg te eten is als ik een feestje geef of als ik op stap ga. Deze gewoonte zit in onze familie.
Nu ik me in familiesystemen en dus ook in mijn eigen familiegeschiedenis heb verdiept begrijp ik waar dit vandaan komt. Mijn opa en oma hebben lange tijd in Indonesie gewoond en daar ook in de oorlog in een jappenkamp gezeten. De indische gastvrijheid gecombineerd met een lange periode van tekort aan voedsel…
Deze geschiedenis draag ik met me mee en bepaalt nog steeds hoe ik met eten om ga.
Het is fijn om me er nu bewust van te zijn. Het ontroert me en het geeft me de ruimte om te kiezen voor een andere invulling.

Hoe zit het met jouw onbewuste patronen rond eten? Op 10 oktober geef ik een thema avond Over eten. Kijk op www.levensecht.nl/workshops voor meer informatie.

Share This
X