Hooggevoelig-heel-gewoon-meisje-vrijheid-kopie

Afgelopen zondag gaf ik voor ‘De parels van Ypenburg’ samen met Pauline Coret van Kernkompas, een workshop over KernTalenten* en de drijfveren die maken dat je deze talenten wel of niet inzet.

Pauline vertelde dat KernTalenten de talenten zijn waarmee je wordt geboren en die je kunt achterhalen door te kijken naar waar je als kind graag mee speelde. Er zijn er 23, die klein, middel of groot kunnen zijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke mix van KernTalenten. Als je je KernTalenten inzet, geeft je dat veel energie en plezier. Het is dus heel handig en prettig om ze te kennen. Bijvoorbeeld als je een andere baan overweegt of om een burn-out of bore-out te voorkomen. Het is een empirische methode, waar 25 jaar onderzoek aan vooraf is gegaan.

Vervolgens ging ik in op de vraag ‘ Hoe kan het dat ik niet al mijn KernTalenten gebruik en wat kan ik daar aan doen?’ Met andere woorden, hoe kan het dat je dingen waar je goed in bent, toch niet doet. In mijn coachpraktijk gebruik ik verschillende methodes om aan deze vraag te werken. Kijken naar je levensscript is een daarvan.

Script**

Je Script is je levensplan. Het gaat over hoe jij in het leven staat, hoe jij ‘de dingen doet’.

Het bijzondere is dat je je Script al vormt in je kindertijd. Na een (indrukwekkende) ervaring neem je een besluit over hoe je hier voortaan mee om zal gaan. Volgende ervaringen bevestigen je besluit waardoor het zich steeds meer verankert. En dat allemaal onbewust! Zo’n besluit kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik moet altijd voor anderen zorgen’, ‘ik maak mensen aan het lachen’ of ‘ik sta er alleen voor’. Een besluit is heel persoonlijk. Bij een zelfde soort ervaring kunnen kinderen heel verschillende besluiten nemen.

Door je bewust te worden van je besluiten wordt het mogelijk om een ander besluit te nemen, zodat je op een andere manier gaat reageren.

De Scriptcirkel:

Naamloos

In de workshop gaf ik een voorbeeld van een van mijn KernTalenten ‘Verkopen en overtuigen”. Dit is een talent waar ik me niet bewust van ben.

Ik kan me nog goed een ervaring herinneren die hiermee te maken heeft. 
Ik was ongeveer 5 jaar oud en had vlaggetjes geknutseld. Ik ging met mijn moeder op stap en we komen een bekende tegen. Ik laat haar mijn vlaggetjes zien, biedt er een aan en vraag daar een dollar voor (we woonden toen in Hong Kong). Ik merk dat mijn moeder enorm schrikt en zich schaamt. Ze zegt dat ik hier absoluut geen geld voor mag vragen. Ik schrik van haar reactie.

Onder andere deze ervaring heeft er toe geleid dat ik verkopen ben gaan zien als iets dat niet hoort, niet netjes is. Mijn besluit is geweest: ik ben geen verkoper. En dat besluit heb ik ook nu nog mee te maken. Als eigenaar van mijn coachpraktijk zit het me ook in de weg. Hoog tijd dus om een ander besluit te nemen: Ik mag verkopen zodat ik in mijn praktijk mensen kan helpen. Door ervaringen op te doen die dit herbesluit ondersteunen, kan het steeds meer de plaats innemen van het eerste besluit.

Na deze introductie gingen de deelnemers zelf aan de slag om een ervaring uit hun kindertijd te onderzoeken en te kijken welke besluiten ze op grond daarvan hebben genomen. Mooi om te zien welke inzichten dit de deelnemers al direct gaf!

De workshop werd afgesloten met een demonstratie over de delen (sub-persoonlijkheden) vanuit NLP. Hierover een andere keer meer.

Het was erg leuk om deze workshop te geven! Over paar maanden geven we hem opnieuw, dan voor het Werkcafé Den Haag. Wil jij ook graag een keer deze workshop bijwonen? Laat het me weten via info@www.levensecht.nl. Bij voldoende animo plannen we er nog een in!

IMG_0542

 

*  Zie www.watzijnmijnkerntalenten.nl voor meer informatie.
** Script en Scriptcirkel komt uit de Transactionele Analyse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This
X