Heb jij de neiging om je klein te maken? Om niet te laten zien hoe slim, handig en talentvol je bent? In dit blog geef ik je vier tips om jezelf wél te laten zien. Laat je inspireren!

1. Droom ongelimiteerd

Ga lekker zitten, sluit je ogen en stel je voor wat jij graag zou willen. Wat wil jij bereiken, wat is jouw verlangen? Wie wil je zijn? Je ziet jezelf stralen en de dingen doen waarbij je helemaal in je kracht bent. Hoe ziet het eruit als jij de wereld laat zien wat je te geven hebt, wie jij echt bent? Je mag eindeloos dromen, alles kan en is haalbaar. Voel hoe krachtig je bent, hoe ook deze positieve, sterke, energie bij jou hoort.
Afsluitend maak je voor jezelf een anker. Een beeld dat je telkens weer kunt oproepen en waardoor je steeds weer deze krachtige energie kunt voelen.

2. Onderzoek je overtuigingen

Voor wie heb jij je klein gemaakt? Voor wie zorgde jij als je je onzichtbaar maakte? De kans is groot dat jij als kind dacht dat je je vader of moeder gelukkig zou maken als jij je klein hield. Dat je hen ermee hielp.
Als klein kind denken we magisch. We denken dat het in onze macht ligt om onze ouders gelukkig te maken. Zo kun je ervan overtuigd raken dat je, om je moeder gelukkig te maken, altijd grapjes moet maken. Of heel ijverig moet zijn op school of, inderdaad, jezelf niet teveel moet laten zien. Nu als volwassenen is die magische beweging vaak nog in stand, maar het helpt je niet, het is niet effectief meer. Door dit te (h)erkennen kun je bewust gaan kiezen voor een andere overtuiging. Een overtuiging die wél voor je werkt.
Een (individuele) opstelling kan je helderheid geven over deze onbewust overtuiging.

3. Doe als een koningin

Stel, jij bent de koningin en je loopt op de markt, tussen allemaal mensen. Wat doet een koningin? Hoe verwachten de mensen dat je je gedraagt? Loop je rechtop of gebogen? Kijk je de mensen aan of kijk je naar de grond? Gebruik je veel of weinig woorden? Loop je snel of langzaam?
Probeer maar eens wat het effect is van rechtop en rustig lopen, mensen aankijken en weinig woorden gebruiken. Het voelt heel anders om je als koningin te gedragen. En het mooie is dat je, door zo te doen, als vanzelf meer zichtbaar wordt. Mensen nemen je meer serieus en gaan rekening met je houden.

4. Laat horen wat je belangrijk vindt

Oefen met jezelf te uiten. Laat je horen! Je hoeft niet gelijk stelling te nemen in een heel controversieel thema, begin met onderwerpen waar mensen het redelijk met elkaar eens zijn. Zo krijg je niet veel tegenspraak, maar heb je wel geoefend met je uitspreken.
Een ander oefenmoment is een verjaardagsfeest. Bedenk eens van te voren welk onderwerp je zou willen aansnijden. Begin hierover het gesprek in een klein groepje, zodat je ruimte kunt krijgen om je verhaal te doen. Denk hierbij ook aan tip 3, zit rechtop en gebruik niet teveel woorden :-). Je zult zien, oefening baart kunst!

Ga je met deze tips aan de slag? Laat me weten wat je ervan vindt!

Foto: Pixabay

 

Share This
X