Wellicht heb je het blog over realiseren van je plannen dat in de laatste nieuwsbrief stond gemist. Daarom plaats ik het hierbij nog een keer.

Realiseer je plannen met deze vijf stappen

Heb jij in de vakantie plannen gemaakt voor zaken die je anders wilt gaan aanpakken? Die nieuwe baan die er nu echt moet komen, een nieuwe woonruimte of een gezondere leefstijl? Plannen maken is mooi! En wil je je plannen dit jaar echt realiseren dan kunnen deze vijf stappen je hierbij helpen.

1) Wil je dit echt?
Ga voor jezelf goed na waarom je dit wilt bereiken of veranderen. Is het echt jouw authentieke wens? Spelen misschien ook verwachtingen en wensen van anderen een rol?  Vinden anderen dat je gezonder moet gaan eten maar vind je het zelf wel oké zo? Of weet je rationeel dat fitness gezond is, maar heb je er eigenlijk een hekel aan? Alleen als je echt zelf intrinsiek gemotiveerd bent om iets te gaan doen of veranderen zul je het volhouden, ook op de momenten dat het even heel erg tegenzit.
Vind je het lastig om te voelen of je het echt zelf wilt? Let er dan eens op hoe je er onbewust over praat. Zeg je ‘ik moet gaan sporten’ of ‘ik wil gaan sporten’?

2) Omschrijf je doel positief en concreet
Benoem wat je wilt bereiken, niet wat je niet meer wilt doen en gebruik vooral het woord ‘proberen’ niet :-).
Dus bijvoorbeeld: ‘Ik ga doordeweeks gezond eten’ in plaats van ‘ ik probeer een paar dagen niet te snoepen’. Of ‘ ik ga op tennisles’ in plaats van ‘ik probeer meer te sporten’. ‘ Ik zoek een fulltime baan als projectmanager bij de overheid’ is sterker dan ‘Ik ben op zoek naar een andere baan’.

3) Beleef je doel al voor je er aan begint
Doe je ogen dicht en stel je voor hoe het er straks uitziet als jij je doel hebt gehaald. Wat doe je dan precies? Hoe zie je er uit? Hoe klinken de reacties van anderen op jouw nieuwe situatie? En vooral, hoe voel je je als je het behaald hebt? Kortom, je beleeft al helemaal hoe jouw leven er uit ziet als je over een tijdje je doel hebt gehaald en je maakt dit plaatje zo concreet mogelijk.

4) Praat erover!
Vertel anderen wat je doelen en plannen zijn. Door het uit te spreken wordt het voor jou steeds concreter. En je zult zien dat je omgeving je gaat helpen om je plannen te realiseren. Hoe concreter je bent, hoe makkelijker anderen je kunnen helpen en steunen. En hoe makkelijker het voor jou wordt om je doel te behalen.

5) Waardeer wat er was
Je kijkt het liefst vooruit naar hoe mooi het allemaal gaat worden. Maar het verleden heeft je ook veel gebracht. Je hebt ervan geleerd en het heeft je gevormd tot wie je nu bent. Onderzoek eens wat voor jou waardevol was. En spreek het dan hardop uit. Wat gaf het je om het op deze manier te doen? Wat kun je daarin waarderen? Bijvoorbeeld: je hebt besloten dat de maat vol is en je niet langer voor je leidinggevende wilt werken. Je gaat een andere baan zoeken. Onderzoek dan eens wat deze leidinggevende je voor positiefs heeft gebracht. Misschien heeft hij je vechtlust aangewakkerd? Of heb je door hem nu wel die extra opleiding gevolgd? Waardeer wat deze leidinggevende je heeft gebracht en het wordt makkelijker voor je om een nieuwe stap te zetten.

Heb je behoefte om hier over te sparren? Je hoeft het echt niet alleen te doen! Ik help je graag, dus maak gerust een afspraak. Wellicht heb je aan één gesprek genoeg om je doel te kunnen bereiken.

Share This
X