?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

“Hoe is het met je?”
Op deze vriendelijke vraag geven we vaak automatisch het antwoord “Goed! En met jou?” En dat is prima. Het is niet gebruikelijk om gelijk met iedereen te delen hoe je je voelt. Dat bewaar je voor een rustig moment met een vriendin, je partner of een familielid.

Het kan ook zijn dat je sowieso niet graag laat zien hoe het met je gaat. Je stopt het liever weg. Meestal gaat dat onbewust en uit gewoonte. Zo zorg je ervoor dat anderen niet (te) dichtbij kunnen komen. In dit blog vertel ik je over 8 verschillende manieren waarop je jezelf kunt verstoppen. Is het herkenbaar voor je? Weet dan dat je, door wél verbinding te leggen, jezelf de mogelijkheid biedt tot meer geluk en groei. Juist in écht contact met anderen kun je jezelf zien en ontwikkelen.

Je laat jezelf niet zien door:

1. Het vaak eens te zijn
“Ja, dat vind ik ook!” “Nou, inderdaad, zo is het”. Wat kan het handig zijn om je eigen mening voor je te houden. Je gaat de discussie niet aan en loopt dus ook niet het risico dat je in conflict komt. Als een kameleon wissel je van kleur, je neemt steeds de kleur aan van je gesprekspartner. Je past je aan.

2. Lawaai te maken
Je maakt vaak grappen, hebt steeds de lachers op je hand. Zo overschreeuw je je gevoelens, zodat je ze zelf niet hoeft te voelen en anderen ze niet kunnen zien.

3. Veel belangstelling voor de ander te tonen
Door in een gesprek veel vragen aan de ander te stellen en daar helemaal op in te gaan, vermijd je dat je iets over jezelf moet vertellen. Je geeft kort antwoord op een vraag aan jou en stelt dan direct de ander weer een vraag. Je gesprekspartner vindt het waarschijnlijk heerlijk dat ze zoveel belangstelling krijgt. Maar is het voor jou wel echt fijn? Hoe voel jij je na afloop van zo’n gesprek?

4. Je terug te trekken
Je houdt je wat afzijdig. Vooral als er stress of ruzie is, ben jij in gedachten al weg. Je trekt je terug uit de werkelijkheid. Denk maar aan een struisvogel. Als er gevaar dreigt legt hij zijn kop en nek plat in het zand, in de stille hoop dat hij niet wordt ontdekt. Lekker rustig.

5. Je stekels op te zetten
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????“Kun je niet uitkijken!” Je bijt van je af voordat anderen jou kunnen bijten. Je reageert snel boos en kritisch. Zo hou je mensen op een veilige afstand. Misschien durven ze zelfs wel niet meer echt dichtbij te komen. Wie zit er onder die stekels? Hoe voel je je daar?

6. Voor anderen te buigen
Jij stelt je op als de zwakste. Je doet alsof je net niet kunt meekomen. “Door omstandigheden heb ik weinig tijd gehad…”. Hierdoor hoef je jezelf niet te laten zien. Loop je niet het risico dat anderen iets van je prestatie vinden.

7. Achter een pantser te blijven
Je stelt je voortdurend zakelijk en nuchter op. Gevoelens ontken je; in ieder geval je eigen gevoelens. Zoals een oester. Je houdt een heel sterke schelp (pantser) om je heen, zodat anderen niet dichtbij kunnen komen en niet kunnen zien wat er zich binnenin je afspeelt.

8. Te vluchten
Je vlucht regelmatig weg voor wat er werkelijk speelt. Je wilt het er liever niet over hebben. Zegt bijvoorbeeld “Ach, na regen komt zonneschijn”, zodat het gesprek verder niet over de regen kan gaan. Je wilt niet stilstaan bij waar het op dat moment werkelijk om gaat.

Welke manieren van verstoppen herken jij? Ben jij je bewust dat je jezelf niet laat zien? Dat je met dit gedrag anderen op afstand houdt? 

Gelukkig heb je een keuze. Je kunt je gedrag veranderen. Je kunt leren om je niet te verschuilen maar het contact aan te gaan. Dat is eng en zeker niet eenvoudig. Maar het kan wel. Echt contact en verbinding geeft je zoveel plezier, geluk en kans op groei dat het het waard is. Ik gun het je van harte!

Wil je meer over dit onderwerp weten of er gelijk mee aan de slag? Ik help je graag op weg! Kijk op www.levensecht.nl of maak een afspraak info@www.levensecht.nl.

Share This
X